Jak vdechnout nový život staršímu počítači či notebooku.

Štítky: , , ,

Proč kupovat nový počítač,  když Váš starší potřebuje jen trochu jarního čištění a pár kaček na upgrade, který  vám poskytne  novou krev do starého železa?  Zde je několik jednoduchých tipů a triků, jak omladit svůj starý počítač.

  • Upgrade pevného disku HDD na disk  SSD
  • Přidat více paměti RAM
  • Audit programů po spuštění  a  nainstalovaných aplikací
  • Reinstalace operačního systém
  • Profylaxe / Vyčistěte prach z ventilačních otvorů
  • Upgradujte ventilátory nebo chladič CPU
  • Znovu naneste tepelnou pastu

Vyplatí se upgrade staršího počítače?

    Pokud čtete technické publikace nebo trávíte čas na  fórech zaměřených na počítače,  tak si všimnete, že většina témat je zaměřena na nové komponenty a to jak je vyměnit za co nejlepší a nejkompatibilnější kousky, které jsou kompatibilní se starším hardwarem.

Je velmi jednoduché nechat se zlákat myšlenkou, že už je váš stroj zastaralý a jediné správné řešení je jej vyměnit. Realita je však taková, že mnoho lidí se jen honí za benchmarky, aby mohli hrát nové hry  ve 4K a s maximálními detaily, ale naprostá většina uživatelů nepotřebuji drahé upgrade a plně budou spokojeni, když vymění svůj stařičký HDD za SSD a přidají si pár gigabajtů operační paměti.

 Pro každodenní práci nepotřebujete špičkový  počítač, na procházení webu, sledování videí a hraní nenáročných nám bohatě stačí řídit se následujícími radami. Podívejme se tedy jakým způsobem zajistit, aby starší počítač znovu nabyl nových síl 😊

Upgrade hlavního disku na SSD

 Upgrade   starého mechanického pevného disku (HDD) počítače na  moderní jednotku SSD (solid-state drive) je pravděpodobně největší  hack výkonu počítače.  Funguje to  pro  notebooky i stolní počítače a vše od vašeho nabíhání systému a jakékoli jeho odezvy se výrazně zrychlý !!

  V průběhu let jsem vložili SSD do hromady starších počítačů mých přátele a rodinu,   pokaždé jsem se setkal s kladným přijetím, protože toto je opravdu věc, která posune starší počítač o generaci výše.  SSD disky nejsou až takovou novinkou, ale s důvodu ceny se běžně dříve nevyužívali jako standart, ale věřte mi, když takové zařízení nainstalujete do PC tak to pro Vás bude jako koupit si nový počítač. Dnes se již menší SSD disky dají pořídit na hranici 500Kč. Což jak jistě uznáte je zanedbatelná položka, která vám přinese hodně radosti.

Nemusíte ani složitě instalovat celý operační systém. Původní disk můžete jednoduše naklonovat. Existuje spousta programů, které tuto funkci nabízí zcela zdarma. Zde je návod, jak klonovat  stávající pevný disk, pokud  nechcete  začít od nuly s novým  SSD.

Přidat více paměti RAM

  Upgrade na  SSD a přidání více paměti RAM do staršího  počítače jsou 2 základní věci, kterým dokážeme rapidně zvednout výkon počítače.

     V  nejhorším  případě, pokud nemáte dostatek paměti RAM pro operační systém a  aplikace, které  se pokoušíte spustit,  dojde k  selhání na úrovni  aplikace  nebo může dojít k  selhání celého počítače. 

Lepší   scénář: počítač stále běží,  ale neustále naráží na  omezení paměti RAM  a  nadměrné  množství zdrojů je žvýkané jen přesouváním dat dovnitř a ven  paměti RAM ve  snaze ji optimalizovat.   Je velmi vhodné k novému SSD zajistit i odpovídající množství operační paměti. V současné době se jako standart používá 8GB, ale i to může být málo.

Např. když budete mít otevřených mnoho stránek v internetovém prohlížeči není nic neobvyklého, že si Chrome či Firefox vezmou klidně 4GB, pak už nám na samotný systém zbývají jen 4GB a to je prakticky min. K tomu, aby systém nějak fungoval. Jakýkoli výkon jej může vykolejit. Proto je lepší používat více RAM než méně.

Stejně jako SSD jsou  ceny docela rozumné, tudíž Vám tato investice velký průvan v peněžence jistě neudělá a na výkonu celého počítače se to projeví zcela jistě velmi dobře.

Audit programů po spuštění a  nainstalovaných aplikací

Ať  už se snažíte urychlit  starý, nebo nový počítač, je vždy moudré auditovat spouštěcí programy. Ale je to obzvláště moudré  na starších počítačích, protože bylo více času  na  hromadění  většího nepořádku.

Vyčistěte prach

Ačkoli na první pohled, je to úkon, který žádné zrychlení nepřinese, tak mi můžete věřit, že budete v některých případech velmi překvapeni. Počítače jako takové fungují jako vysavač, tudíž velmi se velmi jednoduše zanášejí prachem!

Hromadění prachu má za následek snížení chlazení a to pak za následek přehřívání celého systému nebo jeho části, které může opravdu provázet snížení jeho výkonu. Je velmi vhodné čas od času počítač profoukat stlačeným vzduchem. Jednoduše stačí fouknout vzduch do ventilačních otvorů, jestliže chcete čistit klasický desktop počítač. Je vhodné otevřít víko, aby jste se dostali k ventilátorům. Právě usazení na lopatkách ventilátorů snižuje pak jejich účinnost. Když se jedná o opravdu starší desktop počítač, je velmi vhodné znova přepastovat teplovodivou pastou na CPU.

Není to nic složitého a když budete mít počítač otevřený, stačí jen oddělat chladič. Zbytky pasty otřít hadříkem namočeným v ligu a nanést na CPU novou pastu 😊

V případě, že potřebujete shladit notebook, už to tak jednoduché není. Tady jste opravdu odkázání na čištění přes ventilační otvory. Když nemáte zkušenosti tak bych radil případně otevření a přepastovaní nechat na někom, kdo to už někdy dělal.

V případě notebooku je možné bez přímého vnitřního zásahu použít chladící podložky s externím ventilátor. Toto je prakticky jediná možnost jak lajk dokáže svůj notebook, alespoň trochu zhladit.

Věřím, že článek napomohl, aby jste se v této problematice trochu zorientovali. Když to shrnu tak v 98% stačí opravu upgradovat HDD za SSD disk a přidat RAM paměť. Sami uvidíte jaký to bude rozdíl a váš starý kámoš znovu pojede, jako když jste ho vyndali poprvé s krabice.. tedy ještě lépe 😊