Jak přemapovat nefungují klávesu ve windows 10?

Formát: AktualitaŠtítky: , , ,

Může se to stát komukoli.. prostě z nenadání se ocitneme v situaci, kdy nám přestane fungovat často používaná klávesa na klávesnici a nemáme hned po po ruce jinou, abychom mohli pokračovat v práci.

Právě pro tyto případy existuje možnost jak jednotlivé klávesy softwarově přemapovat na jiné, které fungují, ale tak často je nepoužíváme.

Jedním z programů, které nám s tímto problémem mohou pomoci je bezplatný nástroj PowerToys, který nám nabízí přímo Microsoft a pro Windos 10 přidává možnost softwarového mapování kláves.


Jestliže tento prográmek ještě nemáte je možné jej stáhnout přímo ze stránek GitHub Microsoft PowerToys . Po jeho spuštění klikněte na postranním panelu na „Keyboard Manager“ a poté na „Remap a key“.

V našem příkladu použijeme klávesu „Esc“ řekněme, že je nefunkčnínahradit ji budeme chtít např. zřídka používanou Scroll Lock .



V okně „Remap Keyboard“ klikněte na znaménko plus (+) a přidejte zástupce.



Vlevo musíte definovat klávesu, kterou přemapujete. Z rozbalovací nabídky vyberte nefunkční klávesu, kterou chcete přemapovat na jinou.

V části „Mapped To“ na pravé straně klikněte na rozbalovací nabídku a vyberte klávesu, kterou chcete použít za nefunkční.

V našem příkladu je klávesa Esc nefunkční a nahrazujeme ji  klávesou Scroll Lock .



Klepnutím na „OK“ zavřete okno „Remap Keyboard“ a přemapovaná klávesa by měla být aktivní.


Zdroj: internet, mekit