Nejlepší antivir pro Win10, je dostačující Windows Defender?

Formát: PoznámkaŠtítky: , ,

Narozdíl od Windows 7 není nutné do systému Win10 nutně instalovat antivirovou ochranu. Od systému Windows 8 je již vestavěný antivirový program Windows Defender. Je tento software dostačující ochrana vašeho PC?

Program Windows Defender byl původně známý jako Microsoft Security Essentials již již ve Win7, kdy byl nabízen jako samostatné řešení volně ke stažení. V současné době je integrován přímo do Windows a ve výchozím nastavení je zapnutý. 

Mnoho lidí věří, že je zapotřebí vždy nainstalovat antivirový program třetích stran, to ale nemusí být nejlepší řešení pro současné generace současných škodlivců jako je např. ransomware.


Co je tedy nejlepší antivirový program?

Potřebujete skvělý tým: Malwarebytes + Windows Defender
Rozhodně doporučujeme přečíst si celý článek, abyste plně pochopili, proč doporučujeme kombinaci Windows Defenderu  a Malwarebytes:

  • Použijte vestavěný program Windows Defender jako tradiční antivirový program. Zločinci se přesunuli od běžných virů a soustředí se na Ransomware a ještě horší malware, který klasický antivirus prostě nedokáže zvládnout. Integrovaný Windows Defender, ale bohatě postačí na zajištění bezpečnosti co se běžných virů týče.

  • Používejte Malwarebytes jako Anti-Malware a Anti-Exploit – většina dnešního malwaru v dnešní době používají chyby ve vašem prohlížeči následně k instalaci ransomwaru tyto chyby použije, aby převzala na počítačem kontrolu a pouze Malwarebytes poskytuje opravdu vynikající ochranu. Navíc tento program narozdíl od jiných nezpomaluje váše PC.

One-Two Punch: Antivirus a Anti-Malware

V počítači potřebujete antivirový software a to i za předpokladu, že se snažíme chovat velmi bezpečně a obezřetně. Být chytrý vás před hrozbami z venčí moc ochrání. Berte to tak, že antivirus budu fungovat jako další obranná linie.

Samotný antivirový program však již sám o sobě nestačí. Doporučujeme používat antivirový program  a  Anti-malware program.

Společně vás ochrání před většinou největších hrozeb na dnešním internetu jako jsou viry, spyware, ransomware a dokonce i potenciálně nežádoucí programy (PUP) –  mnoho dalších .


Jaký antivir použít aniž by jste za něj museli platit peníze?

Je Windows Defender dostačující?

Při instalaci systému Windows 10 bude již spuštěn antivirový program. Program Windows Defender je integrován do systému Windows 10 a automaticky skenuje spuštěné programy, stahuje nové definice z webu Windows Update.

Poskytuje rozhraní, které můžete použít pro hloubkové skenování. Nejlepší ze všeho je, že nezpomaluje váš systém a většinou zůstává na pozadícož nemůžeme říci o většině jiných antivirových programů.

Bývaly doby kdy Windows Defender určitě nepatřil mezi nejlepší řešení a raději jsme doporučovali jiné programy, nicméně v současné době je jeho volba již odpodstatněná, protože se již jedná o velmi účinné a dotažené řešení.

Takže, zkrátka ano: Program Windows Defender je dostatečně dobrý (pokud jej spárujete s dobrým programem proti malwaru, jak jsme zmínili výše).


Je Windows Defender nejlepším antivirem? Co další programy?

Pokud se podíváte na výše uvedené antivirové srovnání, zjistíte, že program Windows Defender, i když je dobrý, nezískává nejvyšší hodnocení, pokud jde o skóre hrubé ochrany. Tak proč nepoužívat něco jiného?

Nejprve se podívejme na tato skóre. AV-TEST  zjistil, že v dubnu 2017 stále zachytil 99,9% „rozšířeného a převládajícího malwaru“, spolu s 98,8% procento útoků s nulovým dnem.

Avira , jeden z nejlépe hodnocených antivirových programů AV-TEST, má přesně stejné skóre za duben – ale mírně vyšší skóre v minulých měsících, takže jeho celkové hodnocení je mnohem vyšší. Ale program Windows Defender není zdaleka takový mrzák, jak by podle vás věřilo hodnocení AV-TEST 4,5 z 6.

Zabezpečení navíc představuje více než hrubé skóre ochrany. Jiné antivirové programy mohou příležitostně v měsíčních testech občas udělat o něco lepšího výsledek, ale také přicházejí se spoustou dopňků, jako jsou  rozšíření prohlížeče, která vás ve skutečnosti spíše více ohrožují,  čističe registru, které jsou opravdu už absolutěně k ničemu aj. zbytečností.

Spousta nebezpečného junkwaru a se schopností sledovat vaše  prohlížení, aby následné data mohli dále zpeněžit. Navíc způsoby připojení k vašemu prohlížeči a operačnímu systému často  způsobují více problémů než kolik ji potencionálně mohou vyřešit.

Program co vás má chránit před viry, ale pak následně otevírá prostor k jiným útokům   není  dobré zabezpečení.

Stačí se podívat na všechny další zbytečnosti, které se Avast pokusí nainstalovat spolu s antivirem na váš počítač…

Program Windows Defender nedělá žádnou z těchto věcí – dělá jednu věc dobře, zdarma. Navíc, Windows 10 již zahrnuje různé další  ochrany zavedené v systému Windows 8 , jako  je filtr SmartScreen,  který by vám měl zabránit stahování a spuštění malwaru, ať už používáte jakýkoli antivirus. Chrome a Firefox podobně zahrnují Bezpečné prohlížení Google, které blokuje mnoho stahování malwaru.

Pokud z nějakého důvodu Windows Defender nenávidíte a chcete použít jiný antivirus, můžete použít  Avira . Má  bezplatnou verzi  , která funguje docela dobře.  Verze PRO obsahuje několika dalších funkcí a poskytuje skvělé výsledky na ochranu..


Jen Antivirus nestačí, použijte ho společně s Malwarebytes.

Antivirus by jistě měl být nedílnou sučástí systému, ale v dnešní době je důležité  chránit také webový prohlížeč a jeho pluginy. Právě doplňky prohlížeče jsou nejvíce zranitelné v případě útoku. S jejich ochranou nám pomůže právě aplikace od  Malwarebytes, kterou vám zde doporučujeme.


Na rozdíl od tradičních antivirových programů Malwarebytes dokáže najít  „potenciálně nežádoucí programy“ (PUPs) a nevyžádaný software. Obsahuje také anti-ransomware, který blokuje  tzv. vydírací útoky např. CryptoLocker.

Nejnovější verze Malwarebytes kombinuje tyto tři nástroje do  jednoho snadno použitelného balíčku za 40 USD ročně .


Malwarebytes 4 Premium verze Malwarebytes nyní ve výchozím nastavení registruje jako bezpečnostní program systému. Jinými slovy, zvládne všechny vaše antivirové skenování a Windows Defender se nespustí na pozadí. Pokud chcete, můžete oba běžet najednou.

Jak na to: V Malwarebytes otevřete Nastavení, klikněte na kartu „Zabezpečení“ a zakažte možnost „Vždy zaregistrovat Malwarebytes v Centru zabezpečení Windows“. Pokud je tato možnost zakázána, Malwarebytes se nezaregistruje jako bezpečnostní aplikace systému a Malwarebytes i Windows Defender se spustí současně.


Upozorňujeme, že některé funkce Malwarebytes můžete získat zdarma, ale s upozorněním. Například bezplatná verze programu Malwarebytes prohledá pouze malware a PUP na vyžádání – nebude skenovat na pozadí jako prémiová verze. Kromě toho neobsahuje anti-exploit nebo anti-ransomware funkce prémiové verze.

Všechny tři funkce můžete získat pouze v plné verzi Malwarebytes $ 40, kterou doporučujeme.

Pokud jste ochotni vzdát se anti-ransomwaru a neustálého skenování malwaru, bezplatné verze Malwarebytes a Anti-Exploit jsou lepší než nic a určitě byste je měli používat.

Když to shrneme tak v kombinací dobrého antivirového programu, Malwarebytes a nějakého zdravého rozumu budete dostatečně  chráněni.


zdroj: Mekit.cz