Politý notebook, co můžete udělat?

Formát: AktualitaŠtítky: ,

Co dělat, pokud jste do notebooku rozlili vodu nebo kávu.

Notebooky vs tekutiny jsou špatná kombinace, ale k nehodám může dojít v okamžiku. Pokud tyto řádky čtete po polití je první věc, kterou byste měli udělat, vypnout počítač a co nejdříve odpojit napájecí kabel a jestli je to možné tak vyndat baterii.

Vypněte hned!
Pro ty z vás, kteří přeskočili úvod, vypněte notebook a okamžitě odpojte napájecí kabel. Nejrychlejším způsobem, jak toho dosáhnout je u většiny modelů stisknutí a podržení tlačítka napájení, dokud obrazovka nezhasne. Čím déle budete čekat na vypnutí počítače, tím vyšší je pravděpodobnost vážného poškození.


Pokud má Váš notebook vyměnitelnou baterii, vyjměte ji. V případě potřeby ji vysušte a poté ji někde uložte. Jestliže jste na klávesnici rozlili hodně tekutiny, možná bude dobré zkusit notebook umístit lícem dolů na ručník s otevřeným víkem (jako vzhůru nohama). To umožní tekutině odtéct dříve než se dostane k citlivým komponentům pod klávesnicí.

Většina počítačového hardwaru může přežít namočení ve vodě a to za předpokladu, že je napájení vypnuto. Vypnutím systému a vyjmutím baterie, pokud je to možné, jste (doufejme) přerušili obvod a tím odvrátili poškození notebooku.

Nezapomeňte, že kromě kláves samotných je v sestavě klávesnice zabudováno mnoho komponent, které by již mohly být poškozeny, včetně reproduktorů a trackpadu. Mnoho notebooků, jako např. MacBooky, mají chladicí otvor mezi šasi a víkem, do kterého by mohla proniknout tekutina.


Co dělat dál

To udělat dále, závisí na tom jaký máte notebook. Hlavně jak složité je dostat se do šasi k vnitřním součástkám.

Pokud je váš notebook v záruce, otevření šasi riskujete zrušení záruky. ale dalo by se argumentovat, že rozlití vody do notebooku také ruší záruku, takže je tato část na Vašem uvážení. Prvním přístavem pro laptop v záruce by měl být výrobce nebo prodejce. Můžete kontaktujte prodejce a zkusit zjistit možnosti pomoci u něj.

Možná budete mít možnost nechat si laptop zdarma prohlédnout, ale náklady na jakékoli opravy pravděpodobně pujdou z vaší kapsy.


Bohužel, ne všechny notebooky lze snadno otevřít. Zejména notebooky Apple a Microsoft mají velmi nízké skóre opravitelnosti v domácím prostředí. Zpravidla bývají hodně lepené a bez speciálních pomůcek je jejich demontáž ztížená.


Opravím to

K některým zařízením je velmi obtížné se dostat, zatímco jiná jsou sestavena tak, že otevírání šasi je do značné míry zbytečné úsilí, protože je možné se k většině součástek dostat z pod klávesnice.

Vyhledejte na webu svůj konkrétní model, následovaný výrazem „ifixit“ nebo „průvodce opravou“. Výsledky by vám měly poskytnout informace o tom, jak snadné (nebo těžké) je váš notebook otevřít, případně opravit. Pokud si myslíte, že to zvládnete dejte se do otevření šasi a pokuste se vysušit vyškerou vlkost. Existuje spousta přípravků na např. Isopropylalkohol, který výborně vodu pohlcuje. Vhodné je jej použít např. ve spreji.


Možnost 1: Otevřete skříň

Pokud jste se rozhodli otevřít šasi, můžete sami určit poškození. V případě, že jste do notebooku rozlili pouze vodu, měly by být součásti snadno vysušitelné. Váš největší nepřítel je cukr! Jestliže jste notebook polili něčím sladkým, lepkavým bude nejlepší přenechat čištění rovnou odborníkovi.

Odstraňte některé součásti, aby prostor mohl lépe vyschnout např. odpojení a vyjmutí SSD nebo pevného disku, pamětí RAM apod. Tyto úkony bývájí velmi snadné. Je velmi dobré si notebook před rozebráním vyfotit, by jste pak netápali jak tam součástky byly uložené 🙂 .


Veškerou zjevnou vlhkost v notebooku a na součástkách osušte čistým hadříkem nebo utěrkou, která nepouští vlákna (papírové ručníky fungují velmi dobře).

Umístěte svůj notebook a všechny komponenty, které odeberete na suché, vzdušné místo po dobu minimálně 48 hodin. Nepoužívejte k vysoušení notebooku fény, topení ani žádný jiný zdroj tepla, protože by to mohlo způsobit další poškození.

Když je vše suché, můžete svůj notebook znovu sestavit a zkusit jej zapnout.


Možnost 2: Vezměte ho na opravu

Jakýkoli servis, který má zkušenosti opravami notebooků se může na Váš vytopený počítač podívat. Po diagnostice Vám oznamí, zda je třeba nějaké součásti vyměnit. Samozřejmě to neudělají zdarma.


Pokud máte notebook Apple, bude Apple pravděpodobně účtovat mnohem více za opravy než obchod třetí strany. Důvodem je částečně to, že Apple a jeho autorizovaná servisní střediska používají originální díly.


zdroj: mekit.cz