Jak na zálohování počítače?

Formát: PoznámkaŠtítky: , ,

zalohovani

Je zcela běžné, že během života ztratíte svá dat. Hardisk vašeho počítače může selhat klidně  zítra nebo může držet vaše soubory jako rukojmí kdejaký ransomware, případně by softwarová chyba mohla vymazat vaše důležité soubory. Pokud počítač pravidelně nezálohujete, můžete tyto soubory navždy ztratit.

Pravděpodobně jste už slyšeli o nesčetných metodách zálohování, ale který z nich je pro vás tím nejvhodnějším řešením a jaké soubory opravdu potřebujete zálohovat?

Je to všechno o Vás

Co potřebujete zálohovat? V první řadě musíte zálohovat své osobní soubory. V případě selhání pevného disku můžete vždy přeinstalovat operační systém a znovu stáhnout své programy, ale vaše osobní údaje jsou nenahraditelné.

Všechny osobní dokumenty, fotografie, domácí videa a veškerá další data v počítači by měla být pravidelně zálohována. Můžete také zálohovat váš operační systém, programy a další nastavení. Nemusíte je nutně zálohovat, ale pokud váš celý pevný disk selže, může vám to usnadnit život. Pokud jste typ člověka, který si rád hraje se systémovými soubory, upravujte registr a pravidelně aktualizujte svůj hardware, může plná záloha systému ušetřit čas, když se se náhodou něco pokazí.

Je mnoho způsobů, jak zálohovat soubory

Existuje mnoho způsobů, jak zálohovat data, od použití externí jednotky až po zálohování souborů na vzdáleném serveru přes internet. Zde jsou silné a slabé stránky každého z nich:


Zálohování na externí jednotku :

Pokud máte externí pevný disk USB, můžete se na tuto jednotku zálohovat pomocí vestavěných funkcí zálohování počítače. Ve Windows 10 a 8 použijte historii souborů . V systému Windows 7 použijte zálohu systému Windows . Příležitostně připojte disk k počítači a použijte zálohovací nástroj, nebo jej nechte připojený, kdykoli se váš domov bude automaticky zálohovat.
Plusy : Zálohování je levné a rychlé.
Nevýhody : Pokud vykradou nebo vyhoříte, vaše záloha bude ztracena spolu s počítačem, což asi nechcete.

Zaloha2


Zálohování přes internet :

Pokud chcete zajistit, aby vaše soubory zůstaly v bezpečí, můžete je zálohovat na internet pomocí služby, jako je Backblaze . Backblaze je dobře známá online služba zálohování, která se nám líbí a doporučuje, protože CrashPlan již neslouží domácím uživatelům (i když můžete místo toho zaplatit za malý firemní účet CrashPlan.) Existují také konkurenti, jako je Carbonite – také jsme zmiňovali MozyHome, ale je to nyní součástí karbonitu. Tyto programy jsou za nízký měsíční poplatek (přibližně 5 $ měsíčně) spuštěny na pozadí v počítače a automaticky zálohují vaše soubory do webového úložiště služby.

zaloha3

Pokud tyto soubory ztratíte a chcete je znova použít, můžete je kdykoli obnovit.

Výhody : Online zálohování vás chrání před jakýmkoli typem ztráty dat – selhání pevného disku, krádež, přírodní katastrofy a vše mezi tím.
Nevýhody : Tyto služby obvykle stojí peníze (další podrobnosti najdete v další části) a počáteční zálohování může trvat mnohem déle, než by bylo na externí jednotce – zejména pokud máte mnoho souborů.


Použijte službu Cloud Storage Service :

Spíše než jen ukládání souborů na pevný disk počítače, můžete je ukládat do služby, jako je Dropbox , Disk Google , Microsoft OneDrive nebo na podobné služby cloudového úložiště. Poté se automaticky synchronizují s vaším online účtem a s ostatními počítači. Pokud váš pevný disk zemře, stále budete mít kopie souborů uložených online a na ostatních počítačích. Výhody : Tato metoda je snadná, rychlá a v mnoha případech bezplatná a protože je online, chrání vás před ztrátou všech typů dat.

zaloha4

Nevýhody : Většina cloudových služeb nabízí pouze několik gigabajtů prostoru zdarma, takže to funguje pouze v případě, že máte malý počet souborů, které chcete zálohovat nebo pokud jste ochotni zaplatit za další úložiště. V závislosti na souborech, které chcete zálohovat, může být tato metoda jednodušší nebo složitější než přímý zálohovací program.

Zatímco zálohovací programy jako Backblaze a cloudové služby jako Dropbox jsou on-line zálohy, fungují zásadně odlišnými způsoby. Dropbox je navržen pro synchronizaci souborů mezi počítači, zatímco Backblaze a podobné služby jsou navrženy pro zálohování velkého množství souborů. Backblaze uchová několik kopií různých verzí vašich souborů, takže můžete soubor obnovit přesně tak, jak byl z mnoha bodů v jeho historii. Zatímco služby jako Dropbox jsou zdarma pro menší množství dat.

Backblaze a Carbonite mají jedno velké omezení, které byste měli mít na paměti. Pokud odstraníte soubor v počítači, bude odstraněn i z vašich online záloh a to po 30 dnech. Po uplynutí této 30denní lhůty se nemůžete vrátit a obnovit smazaný soubor ani předchozí verzi souboru. Při mazání těchto souborů buďte proto opatrní, pokud je budete chtít vrátit zpět!


Jedna záloha nestačí: použijte více metod

Tak co byste měli použít? V ideálním případě byste použili alespoň dva z nich. Proč? Protože chcete zálohování do cloudu  i lokálně na PC .

„Lokálně“ doslova znamená zálohy uložené na stejném fyzickém místě.. Pokud tedy zálohujete externí pevný disk a uložíte jej doma, kde také máte svůj počítač, jedná se o zálohu lokální.


Zálohy cloudové nebo mimo lokální  jsou uloženy na jiném místě. Pokud tedy zálohujete online server, například Backblaze nebo Dropbox, jedná se o zálohu mimo lokální.

Zálohy na místě jsou rychlejší a snadnější a měly by být vaší první linií obrany proti ztrátě dat. Pokud ztratíte soubory, můžete je rychle obnovit z externí jednotky. Neměli byste se však spoléhat pouze na lokální zálohy. Pokud vyhoříte nebo vás vykradou zloději, ztratíte všechny své soubory.

Zálohy mimo lokalitu nemusí být serverem na internetu a nemusíte za ně platit měsíční předplatné. Soubory můžete zálohovat na pevný disk a uložit je například v kanceláři, známých  nebo v bankovním trezoru.


Podobně můžete také ukládat soubory do Dropboxu, na Disk Google nebo OneDrive a provádět pravidelné zálohy na externí disk. Případně použít Backblaze k zálohování online a Windows File History k vytvoření lokální zálohy. Existuje mnoho způsobů, jak využít tyto služby v tandemu, a je jen na vás, jak to udělat.


Automatizujte!

To vše může znít komplikovaně, ale čím více automatizujete svůj záložní systém, tím častěji se budete moci zálohovat a tím větší je pravděpodobnost, že budete držet krok v aktuálnosti Vašich zálohovaný dat.

Proto byste měli místo automatizovaného kopírování souborů na externí jednotku používat automatizovaný nástroj. Stačí ho jednou nastavit a zapomenout.


To je jeden z důvodů, proč máme opravdu rádi online služby jako je Backblaze . Pokud se zálohuje na internet, může to automaticky provádět každý den. Pokud musíte připojit externí disk, musíte vynaložit větší úsilí, což znamená, že se budete zálohovat méně často a nakonec Vás to stejně nebude bavit a vykašlete se na to.

Udržovat vše automatické za to určitě stojí stojí.

Pokud nechcete platit nic a nechcete se primárně spoléhat na místní zálohy, zvažte synchronizaci důležitých souborů online pomocí služby synchronizace souborů, jako je Dropbox, Disk Google nebo Microsoft OneDrive. V případě, že ztratíte místní zálohu, budete mít alespoň online kopii.


Nakonec stačí přemýšlet o tom, kde jsou vaše soubory a ujistit se, že máte vždy více kopií. Ideálně by tyto kopie měly být na více než jednom fyzickém místě.


 zdroj: Internet, mekit.cz