Schránka s historií, proč ne?

Formát: AktualitaŠtítky: , ,

Užitečná vlastnost, kterou ocení jistě většina uživatelů Windows je konečně tady, schránka ve Windows nově umí historii a synchronizaci.
Toto vylepšení  schránky (Clipboard) Microsoft přinesl již v aktualizaci October 2018, ale mnoho lidí o ní do dnes neví. Umí nově historii, takže se můžete vracet k tomu co jste ve schránce měli a nadále s tím pracovat. (vyvolává se přes Win+V, takže je tu i nová/změněná klávesová zkratka).

Funkci „historie“ schránky je nutné si ručně zapnout. V případě, že vyvoláte klávesovou zkratku  Win+V tak budete upozorněni na možnost tuto funkci zapnout.
Nová je i možnost synchronizace napříč zařízeními, k této funkci je nutné být na všech zařízení přihlášen účtem Microsoft. Ve výchozím nastavení Windows je synchronizace vypnutá.

schranka

Nové možnosti si zapněte v Nastaveni/Settings -> Systém/System -> Schránka/Clipboard (ano, jsou vypnuté jako výchozí nastavení). Synchronizaci musíte aktivovat samostatně přes Synchronizovat napříč zařízeními/Sync Across Devices  a můžete aktivovat i automatický sync (Automaticky synchronizovat text, který zkopíruji/Automatically sync text I copy) případně automatickému synchronizování zabránit (Nikdy automaticky nesynchronizovat text, který zkopíruji/Never automaticcally sync text that I copy).


Historii vyvoláte přes zkratku  Win+V. Následně se Vám otevře panel  a najdete tam přehledný seznam toho co prošlo skrz Schránku/Clipboard. Máte také možnost položky připnout a tím zajistit, že se Vám s historie neodstraní.

schranka hist

Historie podporuje text, HTML a obrázky . Historie je omezena na 4mb, větší soubory se do ní neukládají.

Pokud chcete historii schránky vymazat, tak v Nastavení -> Systém -> Schránka a Vymazat data ze schránky/Clear clipboard data. Případně v otevřeném panelu je nahoře Vymazat vše.


zdroj: internet, microsoft