Intel Optane: Proč mít v počítači přídavnou cash od Intelu?

Formát: AktualitaŠtítky: ,

Tato paměťová technologie nové generace výrazně zvyšuje rychlost počítačů a ne jen pouze těm, kteří stále chtějí používat klasický pevný disk. Optane Memory společnosti Intel je bezesporu výborá technologie technologie. Bez ohledu na to, jak moc fanoušci počítačového hardwaru křičí a skřípají zuby, nepoužívajá se Optane jako samostatné úložiště.

 Místo toho Optane Memory slouží k ukládání do mezipaměti, takového využití může znamenat, že pevný disk bude skutečným konkurentem s nejrychlejšími SSD!

Systémové požadavky bohužel brání nasazení na převážnou většinu počítačů. Technologii Intel Optane podporují pouze nejnovější čipy od Intelu, na starších deskách máte bohužel s instalací smůlu.

Nastavení Optane

Ne každý bude moci spustit Optane Memory. V podstatě modul 32,2 GB nebo 16 GB M.22, který podporuje rychlé datové / komunikační rozhraní NVMe , vyžaduje základní desku, která má modul M.2 a podporu systému BIOS pro společnost Optane. Budete také potřebovat Kaby Lake Core i3 CPU nebo lepší. Intel neříká, proč nepodporuje čipy Celeron ani Pentium založené na architektuře Kaby Lake, ale domníváme se, že by společnost raději prodala drahé procesory Core i3 a Core i5 než rozpočetové čipy. Uživatelé Skylake jsou také vyloučeni, aby snížili kvalifikaci, kterou by Intel musel udělat, tvrdí společnost.

Chcete-li nastavit Optane, jednoduše jej přeneste do slotu M.2, nainstalujte ovladače a aplikaci a spárujte jednotku s hlavním zaváděcím zařízením. Software Optane přenáší některé soubory OS na samotnou jednotku Optane, čímž pomůže k vyšímu výkonu. Pokud se rozhodnete odebrat jednotku Optane, musíte je zrušit, abyste neztratili soubory.


Spárujete vaši paměť Optane s pevným diskem, který přesune některé soubory OS na jednotku SSD. Pokud vytáhnete jednotku bez jejího párování, ztratíte data.

Po instalaci bude paměťová jednotka Optane neviditelná pro operační systém a ve „Správci“ se objeví pouze pevný disk.  Zatímco pokročilejší uživatel nahraje systém na HDD o kapacitě 240 GB a jako datové uložiště používá 2 TB klasické hdd, typický uživatel chce pouze uložit soubory na primární jednotku a o nic jiného se nestarat.

Závěrem bych chtěl říct, že Intel Optine je skvělou záležitostí použitelnou jak s klasickými tak ssd disky. Minimálně je nesporná výhoda možnos instalace na již kompletně nainstalovaný počítač tudíž odpadají zdlouhavé instalace a nastavování systémů.

Čipy intel optine jsou v současné době k sehnání od cca 1000Kč, na alza.cz lze zakoupit 16GB Verzi již od 640Kč vč. DPH! Jestliže máte základní desku a procesor poslední generace a nevyužíváte SSD je toto velmi vhodná volba jak počítač ještě oživit.

V současné době se dají zakoupit i spustu notebooků, které tuto technologii také podporují, či jsou již osazeny Intel Optine. Tyto notebooky se dají pořídit na hranici 15tis Kč s DPH.


Mýty o Intel Optine

Intel Optane Memory je pouhý nástupce SSHD a ReadyBoost?

Kdysi hybridní SSHD disky disponovaly obyčejným paměťovým flash chipem, který dnes nalezneme v tradičních SD kartách a klasických USB flashkách. Společně s technologií ReadyBoost sloužily k tzv. cachování souborů skrze rozhraní SATA. Obě dvě technologie měly vizi rychlejší dostupnosti dat. Časem se ze zřejmých důvodů od používání obou metod víceméně upustilo. Intel Optane Memory komunikuje napřímo s procesorem přes PCIe linky (obchází tak chipset a SATA rozhraní) a disponuje naprosto bezkonkurenční architekturou nevolatilních paměťových chipů 3DXPoint.


Intel Optane Memory funguje jako RAM a plně ji nahrazuje

Optane Memory RAM paměť pouze rozšiřuje, ale prozatím ji nedokáže nahradit. Pokud např. nějaká hra vyžaduje 8GB RAM, nelze ji hrát se 4GB RAM + 16GB Intel Optane Memory. V budoucnosti se ale tento scénář s největší pravděpodobností stane reálně použitelným.


 Intel Optane Memory je pouze další druh SSD disků

Intel Optane Memory nemá a nikdy neměl za účel sloužit jako SSD disk. Od toho jsou k dispozici reálné, ultrarychlé SSD disky s paměťovými chipy 3DXPoint. Intel Optane Memory není SSD disk, ze své povahy jde víceméně o rozšíření operační paměti RAM.


zdroj: internet, alza.cz