Ochrana osobních údajů, vizuální hacking!

Formát: AktualitaŠtítky: ,

Jak chránit osobní údaje? Filtr obrazovky!

Ano v současné době je trend, aby byli obrazovky našich počítačů co nejlépe čitelné z co možná největšího počtu úhlů, ale najdou se i situace, kdy právě o toto uživatel nestojí. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale na trhu jsou k dostání „Filtry na ochranu osobních údajů“ notebooku. 

Ty mohou chránit důvěrné firemní údaje před nechtěným únikem dat. Zde je to, co potřebujete vědět, než si jeden z nich koupíte. Silné hesla a pevné šifrovací nástroje jsou jistě skvělou cestou k zabezpečení soukromých údajů, ale tyto nástroje nemohou zastavit někoho, aby se prostě nedíval na vaší obrazovku přes rameno, nebo si ji dokonce nevyfotil na čem právě pracujete. Říká se tomu vizuální hacking a je to vážná bezpečnostní hrozba, kterou by firmy neměly podceňovat a ignorovat.

Naštěstí existuje snadná řešení. Jednoduché filtry ochrany osobních údajů, které se přichytí na  displeje notebooku pak mohou výrazně omezit pozorovací úhel, takže na obrazovku vidí jen ti, kteří sedí přímo před obrazovkou. Kdokoliv se pokusí o pohled ze strany nebo ze shora uvidí prázdnou, nebo černou obrazovku.

Jak to funguje?

Filtry ochrany osobních údajů jsou překvapivě low-tech technologie, které se skládají z polarizovaného plastu. Polarizace funguje jako optický filtr, který blokuje světlo z určitých úhlů – v tomto případě všechny úhly, až na ten, který je přímo před obrazovkou. Je to stejná technologie, která se používaná pro polarizované sluneční brýle a u některých typů fotoaparátů.

Potřebuji takový filtr?

Potřeba filtru se bude lišit v závislosti na pracovních návycích zaměstnance. Samozřejmě, ti, kteří jsou nejvíce ohroženi vizuálním háčkováním obvykle používají počítač na veřejném místě, v těsné blízkosti klientů nebo zákazníků. Vzhledem k povaze své práce mohou být obzvláště náchylní k vizuálnímu hackingu často cestující, stejně jako zaměstnanci v zákaznických službách nebo prodejních pozicích.

Trvá to jen pár vteřin, než někdo shromáždí důvěrné informace z obrazovky počítače, které by mohly být potenciálně použity ke škodlivé nebo nezákonné činnosti. Riziko je obzvláště vysoké vzhledem k všudypřítomnosti smartphonů s výbornými foťáky. díky nimž je velmi snadné rychlé fotografování bez toho, aby si dotyčného někdo vůbec všiml.

Společností M3 bylo průzkumy zjištěno, že se hackeři snažili shromáždit důvěrné informace pomocí vizuálního hackingu od více než 100 společností v 16 průmyslových odvětvích. Byly úspěšné v téměř 90% pokusů a obvykle trvalo 15 minut nebo méně. Hackeři si v každé zkoušce dokázali získat téměř pět citlivých informací, včetně finančních informací a důvěrných informací o zaměstnancích a zákaznících.

Nakonec bude posuzování skutečného rizika vaší společnosti v podobě vizuálního hackingu obtížné. U některých firem může stačit vzdělávání vašich zaměstnanců a bude po problému. Koneckonců, mnoho zaměstnanců si neuvědomuje, jaké typy informací jsou citlivé a měly by být chráněny.

Co hledat

Čiré filtry :

mají tendenci zablokovat některé světlo z obrazovky přenosných počítačů, což způsobuje, že se objevují stinnější. Různé modely se v tomto ohledu liší, přičemž nejlépe hodnocené filtry jsou vyráběny firmou 3M . Společnost nyní dělá model High Clarity Privacy Filter, který tvrdí, že může nabídnout až o 30 procent lepší zkušenosti než běžný černý filtr. Stmívání může být kompenzováno zvýšením jasu obrazovky, což však může snížit životnost baterie.

Aplikace :

  • Způsob, jakým použijete filtr na obrazovku notebooku, se liší podle modelu. Filtry vyrobené 3M se snadno aplikují a odstraňují znova a znova, protože se drží pomocí opakovaně použitelných lepících pásů, které nezanechávají žádné zbytky lepidla.

Velikosti filtrů :

filtry se dodávají ve všech standardních velikostech notebooků.

Matné filtry :

Některé filtry ochrany soukromí mohou poskytnout lesklé obrazovky notebooků matný vzhled, který pomáhá odvrátit rozptylující odrazy, ale barvy mohou vypadat matně. Některé filtry jsou reverzibilní a umožňují vám vybrat si matnou nebo lesklou stranu před aplikací.

Barvy filtrů :

Jsou k dostání v několika různých barvách. Základní filtry budou při pohledu z úhlu vypadat černě. Můžete si také koupit filtry, které při pohledu ze strany vyzařují zlatý lesk. Zlaté filtry jsou dražší, ale také mají tendenci být reflexnější než černé filtry, nejsou ale vhodné pro lidi, kteří pracují venku. Zářivý zlatý lesk může také rušit pracovníky sedící poblíž..

Cena Filtrů:

Obvykle stojí mezi $ 30 a $ 50 ks.

Co je nového: Vestavěné filtry ochrany osobních údajů

Někteří výrobci notebooků jako je např. HP, již přišli s vlastním řešením. Začali vyrábět notebook, které přicházejí s funkcí zabudovanou přímo do displeje.

Notebooky společnosti HP s technologií Sure View jsou dodávány s filtrem ochrany osobních údajů, který lze stisknutím tlačítka přepínat nebo vypínat.

Sure View – který byl vyvinut s pomocí společnosti 3M – byl nejprve k dispozici na notebooku EliteBook 1040 a EliteBook 840 v roce 2016. Stisknutím tlačítka F2 na těchto systémech přechází obrazovka na režim ochrany soukromí pomocí speciálního podsvícení a filtru na displeji.

V praxi funguje stejně jako stávající černé filtry ochrany soukromí s jednou klíčovou výhodou: filtr můžete v případě potřeby jednoduše vypnout a usnadnit sdílení informací na obrazovce s někým, kdo sedí vedle vás..

 Zatím je společnost HP jedinou společností, která debutuje s notebooky se zabudovanými filtry ochrany osobních údajů. Budeme muset počkat, zda jiní výrobci notebooků přijdou s něčím podobným.


Zdroj: internet