Jak diagnostikovat chybu počítače?

Formát: AktualitaŠtítky: ,

Velmi často se setkáváme s dotazy ohledně základní diagnostiky problémů s počítačem, nebo notebookem. Základní diagnostika lze provést i v domácích podmínkách, ale je k ní potřeba určitá znalost problematiky. V pěti bodech níže jsme vám vypsali 5 nejčastějších otázek, na které se zákazníci převážně ptají. 

1. Počítač mi často padá, kde je problém?

Takovýchto dotazů přichází skutečně hodně, málokdy se na ně dá na dálku odpovědět. Domácí diagnostika problému je možná, ale vyžaduje i některé komponenty, které je zapotřebí prohazovat, aby jste vyloučili hardwarovou závadu, nejhorší situace nastává, když je zdrojem problém základní deska, naopak asi nejlepší situaci zažijete, když jsou pády způsobené přehříváním, kdy ve většině případů stačí pc nebo notebook vyčistit a problém je odstraněn.


2. Systém

Pokud je systém nestabilní téměř neustále, měl by první pokus směřovat k čisté instalaci systému. Překvapivě často se tímto způsobem vše vyřeší. Ale zkušený „ajťák“ dnes již k této možnosti sahá až jako s poslední možné, pokud je to možné vždy se snaží problém vyřešit bez nutnosti reinstalace systému.


3. Ovladače

Vadný, nebo nekompatibilní ovladač některého kusu hardwaru dokáže zapříčinit mnoho nepříjemných situací. Projevuje se pády systému, zatuhnutím některých programů, nebo třeba chybami v zobrazení grafické karty apod. Prvním krokem by mělo být identifikování hw a stažený nejnovějších ovladačů ze stránek výrobce tohoto zařízení a jejich následná instalace na dotčený počítač. Tímto krokem se problém obvykle vyřeší.


4. Zdroj 

Pokud počítač začne padat po přidání dalšího kusu hardwaru (disku, silnější grafi ky…) a ovladače nic neřeší, často je na vině slabý zdroj, který v plné zátěži nedokáže systém zásobovat energií. Zkuste počítač vyzkoušet s jiným zdrojem, abys jste vyloučili selhávání vašeho stávajícího zdroj. V případě, že jste PC zkoušeli na stejný zdroj, o kterém jste přesvědčeny že je v pořádku, následně použijte zdroj silnější. Jestliže by problém s nedostatečnou kapacitou zdroje, tak by měl být problém vyřešen. V případě, že i nadále systém padá může to být způsobeno vadnou přidanou součástkou.


5. Paměti

Vadné paměti stojí za pády systému velmi často.  Hloubkové testování není pro začátečníka snadné, zkuste třeba program Memtest86+ (k vyhledání použijte google), případně zkuste použít jiné paměťové moduly. Při testování RAM pamětí se chyba obvykle projeví na začátku testu nebývá, ale výjimkou, že k chybě dojde až po 8 hodinách spuštěného testu. Test by měl probíhat nejlépe z vytvořeného Live CD nebo USB.


Věříme, že vám budou informace užitečné. V případě, že ani jeden z typů výše nepomohl tak se neváhejte obrátit na info@mekit.cz.


 zdroj: internet