Oprava notebooku?! Vyplatí se vůbec?

Formát: CitaceŠtítky: ,

Vyplatí se oprava notebooku? Pro a proti.

Notebooky patří již ke standardní výbavě většiny z nás. U některý profesí se dá klidně říci, že jsou každodenní kávou, jako býval ještě před pár lety obyčejný sešit a propiska.

 

„Jako každá elektronika i notebooky a podobné přenosné zařízení, ať se jedná o tablety, netbooky a pod apod. se stále zdokonalují. Všudy přítomná miniaturizace a navyšování výkonu vedou k tomu, že na současné zařízení je pohlíženo spíše jako na spotřební zboží než na drahý stroj jako tomu bylo dříve.“

Právě mobilita těchto zařízení je největší bolístkou. Častým přenášením, neopatrným pokládáním, nebo třeba špatně zvolenou přenosovou brašnou může docházek k průběžnému poškozování. Tím výrazně snížíte životnost vašeho stroje.

Bohužel někdy se i přes veškerou péči stane, že se na notebooku, nebo tabletu něco podaří. Příčin může být mnoho, od neodborné manipulace po soustavné přehřívání.

„Sáhněte si do  svědomí, jak často používáte svůj notebook na kolenou, nebo v posteli?“

Takovéto použití je pro tento přístroj absolutně nevhodné, protože dochází k ucpání odvětrávacích a ventilační otvorů.

Jednou z nejčastějších závad na noteboocích tabletech, ale i telefonech bývá poškození uložení používaných čipů. jako jsou GPU, CPU, nebo čipů sadových.

V neposlední řadě se také velmi často setkáváme s tím, že na základní desce notebooků a tabletů přestávají fungovat mosfety (tzv. se odpálí). Následně se zařízení tváří jako absolutně nefunkční, protože přes špatnou součástku neprochází žádné napětí.

K těmto poškození dochází různě, jako příklad můžeme uvést 3 nejčastější a to je nadměrné přehřívání,  pád zařízení a v neposlední řadě kvalita použitých součástek. Ne vždy platí přímá úměra – čím dražší, tím lepší!

Co se týká opravy čipů na základních deskách tak v současné době existují 3 možnosti jak tuto závadu řešit.


1.       Reflow čipu

  • na speciální IR stanicích, dochází po přesným teplotní profilem k roztavení a znovu přetavení cínových kuliček po čípem. Tato varianta je nejlevnější, ale také nejvíce poruchová. V některých případech může pomoci, ale nemusí řešit problém s důsledkem závady. Převážně se cena této opravy pohybuje okolo 1000kč, s tím že na ní bývá poskytnuta záruka na funkčnost 3 měsíce. V případě této opravy se, ale 70% notebooků nedožije více jak 12 měsíců! 

2.       Reball čipu

  • V tomto případě dochází již k daleko komplexnější opravě základní desky. Na IR stanici je přistoupeno k odletování vadného čipu. Čip je následně očištěn a osazen novými cínovými kuličkami. Následně je naletován zpět na desku. S tímto způsobem opravy mám již velmi dobré zkušenosti. Jelikož je tato oprava technologicky náročná je tak se její cena pohybuje od 2500,-Kč v závislosti na složitosti opravy. Takto opravené zařízení již obvykle vydrží i více než 24 měsíců a záruka na funkčností bývá poskytováno od 6-12 měsíců. 

3.       Výměna základní desky

je nejlepším možným způsobem jak dlouhodobě dosáhnout kvalitní opravy vašeho notebooku, nebo tabletu. Desky se pochybují v různých hladinách od 1500-10000kč. Velmi přitom záleží na konkrétním typu zařízení. Záruky na desky se poskytují od 6-24 měsíců, záleží kde desku zakoupíte. Převážně se nejedná o úplně nové motheboardy, ale pro profesionální repasované desky.

diag

Diagram diagnostiky vady GPU – ntbook.cz 

 


V případě, že dojde na desce k poškození Mosfetu, máte možnosti dvě a to:

1)          diagnostika desky v odborném servisu, která z pravidla bývá velmi nákladná. Cena takové diagnostiky se pohybuje od 2500kč výše.

2)          Výměna desky, protože v takových případech se opravdu vyplatí řešit tuto závadu výměnou základní desky, která bývá ve většině případů i levnější než samotná oprava. 


 

V neposlední řadě na takto vyměněnou desku máte větší záruku než na desku opravovanou. U opravovaných desek se z pravidla poskytuje záruka od 3-6 měsíců, zatímco na nové desky je záruka 6-24 měsíců.

Tímto se dostáváme k otázka, zda se tyto opravy vyplatí. Když shrneme všechny pro a proti tak úvaho zda opravit, nebo ne nemá přímou odpověď.


Je čistě jen na každém z nás. Při rozhodovaní je zapotřebí si uvědomit si současnou zbytkovou hodnotu zařízení, které chcete opravovat.

Rozhodnutí o opravě pak je čistě na každém z nás. Zda dospějete k názoru, že je oprava rentabilní nechte ho opravit, v případě že máte k zařízení citový vztah, tak prosím nechte ho opravit..

 Jestliže se dostanete do situace, že vám do věčných lovišť odejde stroj, který jste před 3 lety kupovali za 6tis Kč a základní deska do tohoto stroje stojí 4tis tak bych o opravě nepřemýšlel ani chvilku, protože zbytková cena takového stroje nepřekročí 2.5tis Kč a to v případě, že je notebook funkční.


V případě, že chcete s opravou, nebo diagnostikou vašeho zařízení pomoci, obracejte se na email info@mekit.cz, rádi Vám provedeme bezplatnou diagnostiku Vašeho zařízení.