Jak diagnostikovat a opravit přehřívající se notebook?

Formát: AktualitaŠtítky: ,

laptop-chlazení

Jeden z nejběžnějších problémů se staršími notebooky je jejich přehřívání. Spousta lidí si s tímto problém neví rady. Pomůžu Vám zjistit, co způsobuje přehřívání. Vysvětlím jak udržíte svůj notebook v co možná nejnižších teplotách.

Přehřívání počítačů způsobuje mnoho problémů. Od zdánlivě náhodných modrých obrazovek, vypínání, zasekávání až po ztrátu dat. Možná ani nevíte, že zdroj vašich problémů je právě přehřívání. V mnoha případech je uživatel pak jen překvapen, že než se naděje drží v ruce vypálenou desku. Pojďme se na tuto problematiku podívat krok za krokem. 

Vysvětlím vám jak můžete tento problém vyřešit aniž by jste počítač někam nosili. Budeme se zabývat především notebooky, ale většina principů platí i pro stolní počítače.


1.  Najděte zdroj tepla

fan

První věc, kterou musíte udělat, je zjistit, odkud pochází teplo. Zjistěte, kde jsou větrací otvory. Vyfukují horký vzduch, nebo jimi sotva prochází? Ventilátor může být přetížený. Ventilační otvory mohou být zanesené prachem. Ačkoli se to nezdá prach dokáže vytvořit nepropustný koberec!

 

fan2

Nejčastěji dochází k akumulaci prachu ve ventilátorových otvorech. Tím může dojít k zanesení a průchod vzduchu se sníží. Následně dochází k akumulaci tepla, které nemá kam odcházet. Tím může docháze k přehřívání. Nejlepší volbou k čištění je stlačený vzduch. V případě zručného uživatele doporučuji notebook rozebrat. Není to, ale vždy nezbytně nutné. Ujistíme se, že je notebook vypnutý a stlačeným vzduchem profoukneme všechny možné průchody.

fan3

V případě, že nám tělo notebooku dovolí, odhalit ventilátor. Tak dvířka od ventilátoru odšroubujeme, případně můžeme také odšroubovat samotný ventilátor a vyčistit jeho lopakty. Dobré je také samotný ventylátor promazat olejíčkem na šicí stroje. (stačí kápnout pod rotor, ten je jen nasazený na elektromagnetu).

fan4

fan5

Důkladně vyčistíme prostrol odvádějící teplý vzduch. Jestliže zjistíme, že se ventilátor netočí. Použíjte sn číslo na ventilátoru a zkuste vyhledat vhodný díl k výměně.

fan6 fan7

Je důležité důkladně vyčistit také lopatky ventilátoru. Prach, který se na nich usazuje zvyšuje odpor ventilátoru a ten se může špatně točit. V nejhorším případě také úplně zadřít a přestat fungovat.


2. Baterie

Existuje spousta různých typů baterií, ale jedna věc je pro všechny společná. Baterie nejsou určeny k uchovávání při 100% nebo 0% kapacitě. Vím, že spousta lidí, kteří si kupují notebooky, vždy připojí nabíječku a ve skutečnosti nikdy nepoužívají baterii.

Modernější notebooky mají podpůrný software, který dokáže ovlivnit nabíjení a případě připojení k síti se baterie nenabijí na 100% a tím výdrž akumulátoru prodlouže, ale toto řešení není samospásné. Můžete určitě očekávat, že tímto způsobem baterii prostě dříve, nebo později zníčíte. Špatné baterie pak mohou být velmi dobrým zdrojem tepla.

baterie

Snadno můžete koupit baterii náhradní. Stačí, abyste znaly typ notebooku. V případě, že baterii neseženete, můžete zvážit používání notebooku jako stolního počítače a zcela vyjmout přehřátou baterii. Tím bude problém s přehřívám Vašeho notebooku také vyřešen.


Pokud jste již provedli všechny výše uvedené kroky, ale váš notebook se stále přehřívá. Může být problém způsoben selháním některé z periferií. Nezřídka se stává, že problém způsobují špatné paměti ram, případně zanesení jejich prostoru, kde se pak pamět nedostatečně chladí.

U starších notebooků bývá také problém s některými GPU čipy, které jsou již od výroby kazové, jako případ můžeme uvést čipy Geforce7700, které byly používány v noteboocích HP Pavilion DV.

V tomto případě nezbývá, než notebook nechat profesionálně opravit. Nejlepším řešením je buď tzv. reball, kdy dojde k očištění čipu a znovu nanesení kuliček a následné přeletování na desku. Nebo se problém dá řešit přímo výměnou za čip jiný.

Krátkodobě mohou velmi dobře posloužit také různé chladící podložky jako je např. ta na obrázku níže.

pad


Jestliže si nebudete vědět rady, rádi vám notebook profesionálně vyčistíme. Kontaktujte na na info@mekit.cz .

Zdroj: howtogreek